T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - Hırkai Şerif Ortaokulu

Tarihçemiz

Seçkin bir öğretmen ve öğrenci kadrosuna sahip olan okulumuz Kurtuluş Savaşı´nın devam ettiği 1920´li yıllarda ikili sınıflı "Fatih 19. Okulu" olarak Keçeciler caddesindeki Akşemseddin Mescidi yanındaki iki katlı aşhap binada öğretime başlamıştır.

O dönemde, okulumuzun bitişiğinde olan, şimdiki Fatih İlçe Milli eğitim Müdürlüğü'nün hizmet verdiği bina Polis Karakolu olarak kullanılıyordu. Bu karakol Hırka-i Şerif Camii'ndeki, Peygamberimiz Hz.Muhammed'in Veysel Karani'ye hediye ettiği hırkasının korunması amacıyla kurulmuş ve görevini 1925 yılına kadar 4-5 jandarma ile sürdürmüştür.

Okulumuzun ilk çekirdeği Atatürk'ün Kongre arkadaşlarından Mahzar Müfit Kansu'un eşi ve Fatih 19. Okulu Müdiresi "Makbule Kansu"tarafından oluşturulmuştur. 1925 yılında öçğrenci sayısının artışı nedeniyle okul ve karakol yer değiştirmiş, okulun kapasitesi artırılmıştır.

1927 yılında Ulu Önderimiz Atatürk'ün kız kardeşi "Makbule Atadan"  okulun fahri başkanlığını  yaparak büyük destek sağlanmıştır . Dini bayramların ilk günleri okul öğretmenlerimizin, kendisini Dolmabahçe Sarayı'nda ziyarete gittikleri bilinir.

Okulumuz, başarılı eğitimin sürdürülmesi, ilginin artması,semt nüfusunun da giderek çoğalmasıyla ihtiyacı karşılamakta zorluk çekince zorunlu olarak çift
öğretime geçilmiş VE 19. Okul da ikinci öğretime devam etmiştir.Buna rağmen yine de bu okul yetersiz kalmış ve barakalar kurularak üçlü eğitime başlamıştır.

1953 yılında okulumuzun büyük bir bölümünü oluşturan şimdiki küçük bina yapılıp zamanın valisi Fahrettin Kerim Gökay tarafından hizmete açılmıştır.
10. Okul Hırka-i Şerif adıyla bu binayı yerleşirken, yıllardı 53.okul olarak çalışan okul da Atikali Okulu adıyla şu anda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan binayı taşınmıştır.

Nüfus ve ihtiyacın giderek artmasından dolayı bahçeye yapılan barakalar da ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalınca, zamanın okul müdürü  Mustafa Ersoy'un büyük çabalarıyla 1968 yılında şimdiki ana binamız olan Hırkaişerif İlkokulu Türk çocuklarına kazandırılmıştır.

Hırkaişerif İlkokulu 1994-1995 öğretim yılından itibaren, İlköğretim okulu olarak iki binası ile hizmet vermektedir.

Günümüzde halen kısıtlı fiziksel imkânlarına rağmen, eğitim ve öğretimde adını her zaman ön sıralarda duyuran, ilçemizde öğrenci ve veliler tarafından ilk tercih edilen okullardan biri olarak, eğitim-öğretim hizmetini sürdürmektedir.

2020 -2021 Eğitim ve Öğretim yılı Ekim ayında yeniden yapılmak üzere yıkılmıştır.Okulumuz eğitim öğretime İskenderpaşa İlkokulu ve Oruçgazi Ortaokulunda  devam etmektedir.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.05.2013 - Güncelleme: 08.01.2024 13:09 - Görüntülenme: 4047
  Beğen | 15  kişi beğendi